Od otključavanja sobe otiskom prsta do soba u kojima se sve kontroliše glasom, čini se da je budućnost stigla u turističku industriju i napravila revoluciju u hotelima širom sveta.

U lancu hotela “Mariot“ lansirali su koncept budućnosti, takozvani “beta hotel“ koji prilagođava svoje proizvode i usluge u skladu sa stalnim povratnim informacijama korisnika u realnom vremenu, preko malih ekrana kompjutera postavljenih po celom hotelu.

Hotel koji se nalazi u Šarlotu u Severnoj Karolini je samo jedan primer kako se u industriji putovanja dogodila prava revolucija korišćenjem pametne tehnologije.

“Independent“ je napravio mali osvrt na neke od najinteresantnijih ili zastrašujućih inovacija u hotelima, koje su samo mali nagoveštaj onoga što nas očekuje u budućnosti.

Hotelska industrija je i više nego radoznala da zameni ljudsko osoblje mašinama. U Nagasakiju u Japanu, goste u hotelu Hena (koji u bukvalnom prevodu znači “čudan hotel“) dočekuju roboti, a posetioci mogu da izaberu da li žele da pričaju sa muškim, ženskim ili robotom dinosaurusom koji priča engleski.

Hotel “Jotel“ u Njujorku ima “jobote“ koji su zaduženi za prtljag, dok je Aloft na svom imanju u Kupertinu predstavio 2014. godine robota batlera.

Još jedna inovacija nalazi se u hotelu Alma Barselona, gde gosti umesto ključevima, svoje sobe otključavaju otiskom prsta, a u hoteli “9 0“ u Bostonu, za otključavanje sobe, skenira vam se rožnjača. Možda jeste pametna tehnologija, ali opet predstavlja zadiranje u identitet ljudi.

U nekim hotelima lanca “Mariot“ gosti mogu da naruče “Vrum servis“, koji vam dostavlja Samsungov VR set slušalica i naočara, na 24 sata. Jer zašto biste odmor proveli šetajući po mestu kad možete da ga obiđete virtuelno, ležeći u hotelskoj sobi. Osim toga, možete obilaziti i druge države, ne samo mesto u kojem se nalazite.

Kao da se svaki kontakt sa živim bićima izbegava, pojedini hoteli praktikuju i rezervaciju i plaćanje i odjavu iz sobe preko mobilne aplikacije. Uopšte ne morate da prilazite recepciji hotela. Dok u hotelu “1000“ u Sijetlu se infracrvenim zracima skenira kada se neko približava sobi u kojoj odsedate.

Ove inovacije su svakako nešto revolucionarno, ali je linija između genijalnosti i otuđenja ljudi veoma tanka. (Izvor: Independent)