Berlin, foto Miloš M.

Nema Berlin samo ostatke zida, Brandenburšku kapiju i alternativne noćne klubove. Ovo su neke zanimljivosti o nemačkoj prestonici koje verovatno niste znali.

1. Berlin je jedini grad s tri aktivne operske kuće. To su Nemačka opera, Državna opera i Opera Komedija. Poslednje dve se čak i nalaze u istoj, čuvenoj ulici Unter den Linden.

2. Galerija East Side je najveća otvorena galerija na svetu, a proteže se najdužim delom ostataka Berlinskog zida koji je dug 1,3 kilometra. To je galerija slika oslikanih na zidu, a svoj trag su ostavila 102 umetnika iz celog sveta.

3. Berlin ima više muzeja nego kišnih dana. Grad se može pohvaliti sa oko 180 muzeja. Većina je posvećena istoriji, umetnosti i kulturi, ali postoje i oni malo neobičnijeg sadržaja. Neki od zanimljivijih su: Muzej Currywurst-a (kobasice sa karijem), LGBT muzej, Muzej seksa, Muzej računarskih igrica i Muzej šećera.

4. Najviša građevina u Nemačkoj je berlinski televizijski toranj. Visok je 368 metara, a izgrađen je 1969. upravo s ciljem da postane prepoznatljivi simbol Berlina. U njegovoj kupoli se nalazi i restoran, pa uz obrok možete uživati u pogledu na grad od 360 stepeni. Preporučuje se da rezervišete mesto unapred.

5. Glavna železnička stanica, koja je otvorena 2006. godine na mestu stare glavne stanice Lehrter, je najveća u Evropi. Njome dnevno prođe oko 300.000 putnika. Prostrana i prepuna svetla, stanica je vrhunsko delo arhitekte Meinharda von Gerkana.

6. Najviši deo Berlina, brdo Teufelsberg, ili “Đavolja planina”, stvoren je veštačkim putem. Posle rata nasuto je 26 miliona kubika šljunka i ruševina uništenog grada. Još je zanimljivije da se ispod brda nalazi nedovršeni nacistički vojno-tehnološki fakultet. Iako su prvo nameravali da ga raznesu eksplozivom, zatrpavanje je bilo jednostavnije.

7. Berlin se može pohvaliti s 15 restorana koji ukupno imaju 20 Mišelinovih zvezdica. Po dve zvezdice imaju restorani Fischers Fritz, Lorenz Adlon, Reinstoff, Tim Raue i FACIL. Jednom zvezdicom se mogu pohvaliti: Frühsammers, First Floor, Horváth, Hugos, Rutz, VAU, Les Solistes, 5 – cinco by Paco Pérez, Pauly Saal te a.choice.

8. Najstariji restoran u Berlinu radi neprestano već 400 godina. Taj veteran je “Zur letzten Instanz” u ulici Waisenstraße. Restoran u ponudi ima tradicionalnu nemačku hranu, a u njemu su ručali i Napoleon Bonaparta i Čarli Čaplin.

9. Najveći otvoreni, organizovani doček Nove godine održava se između Brandenburške kapije i Stuba pobede. Svake godine tamo se okupi oko milion ljudi. Poređenja radi, u Londonu se okupi “samo” 250.000.

10. Berlinski klubovi, kafići i restorani nemaju ograničeno radno vreme, a mnogi su otvoreni u bilo koje doba dana. (vesti-online.com)