Rusija je najveća država na planeti (oko 11,5 odsto zemljinog kopna), ali je slabo naseljena pa po broju stanovnika zauzima tek deveto mesto.

Vladivostok, Rusija

Ali, upravo zbog svoje velike površine, Rusija je dom nekih od najlepših turističkih odredišta na svetu koja nisu previše eksponirana u javnosti.

Vladivostok

Jedna od skrivenijih turističkih destinacija Rusije svakako je Vladivostok, koji predstavlja najudaljeniji grad zemlje za turiste koji putuju iz Europe. Grad ima 600.000 stanovnika i središnja je luka pacifičke flote ruske ratne mornarice. Vladivostok (Vladar Istoka) s Moskvom povezuje Transsibirska železnica, najduža svetska železnička pruga, duga 9.289 km.

Ronjenje pod ledom

Iako su vam za ovaj pothvat potrebna čak dva sertifikata za ronjenje – Advanced OWD PADI i Dry Suite PADI – ovu aktivnost nikako ne treba izostaviti sa liste. Berencovo more nezaobilazno je odredište za ljubitelje ronjenja pod ledom. Njega nastanjuje veliki broj biljnih i životinjskih vrsta: džinovske morske trave, alge, ježevi, grgeči, kao i kamčatski rakovi, koje su u sklopu eksperimenta ovamo doneli još sovjetski naučnici. Upravo iz tog razloga, ovo područje posebno je popularno među roniocima.

Krstarenje severnim morima

Iako je većini turista pri spomenu Rusije, krstarenje jedna od poslednjih asocijacija, uskoro bi mogla da se nađe među prvima – krstarenje Severnim morima Rusije jedna je od najpopularnijih ruta za razgledanje tog dosad ne preterano istraženog dela zemaljske kugleč. S cenom aranžmana od 5000 evra za 14 dana, turisti imaju priliku da uživaju u krajnje fascinantnim krajolicima.

Kajtsurfing u Japanskom moru

Japansko more nalazi se na samom istoku Rusije, a najbolje je posetiti ga na jesen, kada se s najvećom tačnošću mogu predvideti smer i snaga vetra. Iako je teško pronaći spektakularan smeštaj, ovo područje nudi pregršt aktivnosti na otvorenom. (punkufer.hr)