Berlin je magnet za noćne ptice i svetska prestonica hipstera. Ali u decembru grad obuzima pretpraznično raspoloženje, brzi Berlin postaje nekako čarobno usporen i ušuškan. I to vredi videti, piše Dojče vele.

1. Špandau
Jedan od najlepših božićnih vašara se nalazi u staroj četvrti Špandau. Na kaldrmi se smestilo 250 prodavaca koji na svojim tezgama nude hranu i rukotvorine sa 4 kontinenta. Skandinavski losos “na vatri” , ukrajnski ukrasi za jelku su tu – kao i obavezno kuvano vino!

2. Dvorac Šarlotenburg
Svečana rasveta baroknog zdanja skoro da baca u senku božićni vašar. U parku ispred dvorca su pored vrednih rukotvorina i istorijske vrteške.

3. Zapadni deo centra
Brajtšajdplac se poslednjih godina veoma promenio. Preko puta božićnog vašara, kod Memorijalne crkve (Gedehniskirhe) nalazi se čitav ansambl zgrada: hoteli, restorani, robne kuće.

4. Bulevar – Ku’dam
Glavni bulevar zapadnog dela grada u decembru zasija posebnim sjajem. Kurfirstendam je praznično ukrašen sa bezbroj svetiljki, lampiona i figura.

5. Tri jelke za kancelarku
Za vreme Božića u skoro svakoj dnevnoj sobi u Nemačkoj stoji jelka. Od kraja novembra jedna ukrašena jelka se nalazi ispred ureda kancelarke. To je jedna visoka 15 metara, a u unutršanjosti su još dve manje jelke.

6. Unter den Linden
Boulevard Unter den Linden se već destu godinu za redom posebno osvetljava za Božić. Na 220 lipa između Brandenburške kapije i univerziteta Humbolt raspoređeno je 60 kilometara božićnih svetiljki koje će ukrašavati taj deo grada do 1. januara.

7. Potsdamer plac
Soni centar u Berlinu je prelepo osvetljen tokom cele godine. Ali u decembru u bojama zlatne i plave zasija još 100.000 svetiljki.

8. Žandarmenmarkt
Na Žandarmenmarktu je klasično lepo i za vreme Božića. Između kula i baroknog koncertnog doma posetioci mogu da uživaju u poslasticama i raznolikom programu.

9. Aleksanderplac
Šaren i bučan je božićni vašar na Aleksanderplacu. Tu su klizalište, ringišpil, i sve što je inače deo narodnog vašara. Mrin oej samo gore na vrhu velikog točka, na visini od 60 metara, sa koje su pruža lep pogled na Berlin.

10. Kopenik
Prvi put je to bilo 2003. kada se 89 ljudi našlo na stadionu da uz kolače i kuvano vino, peva tradicionalne božićne pesme. Iz godine u godinu pevača je bilo sve više – prošle godine je čak 27.500 došlo na stadion u četvrti Kopenik. Slično će sigurno biti i ove godine. (M. Cander, A. Kirhof / dw.de)