Drugi po veličini grad u Holandiji, Roterdam, nalazi se samo sat vožnje južno od Amsterdama. List „New York Times” proglasio je Roterdam gradom koji svakako treba posetiti u 2015. godini. Zašto? E pa evo prvih deset dobrih razloga.

Arhitektura
14. maja 1940. godine Nemci su bombardovali središte Roterdama. Samo srce grada je bilo u potpunosti uništeno, ali su vredni Roterdamci podigli grad iz pepela. I nisu štedeli na obnovi predivnih zgrada. U kom god delu grada da se nalazite uvek ćete naići na modernu arhitekturu – Most Erasmus ili zgrada Cube – samo su dva od mnogih slavnih primera.

Soliteri
Roterdam često zovu i Menhetn na reci Maas. Reka Maas prolazi kraj novoizgrađenog dela grada Kop van Zuid gde se nalazi mnogo solitera, ujedno i najviši soliteri u zemlji. Možete uživati u pogledu na prekrasne višespratnice iz skoro svakog ugla, ili se popeti na jednu i uživati u prekrasnom pogledu.

Euromast
Jedinstvena građevina uzdiže se visoko iznad Roterdama, a sa nje se pruža prekrasan pogled na ceo grad. Visok je 186 metara i na njemu se nalazi vidikovac s kog se pruža spektakularan pogled. Ono što je specifično za ovaj vidikovac je to da se on vrti u krug, tako da ne morate da hodate okolo kako biste uživali u pogledu.

Umetnost
Centar Roterdama je prepun umetnina i skulptura. Uz umetnost na ulici grad je dom i poznatim muzejima. Boijmans van Beuningen je glavni gradski muzej u kom se nalazi zbirka koja ima umetnine od srednjeg veka do savremene umetnosti. Pretežno je fokusirana na holandsku umetnost. U ovom muzeju nalaze se dela poznatih slikara kao što su Rembrant, Van Gog, Mone, Kandinski i Dali.

Istorija
Zbog toga što je Roterdam bio bukvalno uništen tokom bombardovanja, nećete naći mnogo istorijskih građevina. Međutim, ipak je nekoliko uspelo da preživi pa su pod posebnom zaštitom. Istorijski deo Delfshaven, koji se nalazi uz samu obalu reke, protestantska crkva Laurenskerk – jedina građevina iz srednjeg veka, i Stara luka su delovi grada koje se svakako isplati posetiti.

Restorani, festivali i noćni život
Restorani se nalaze po celom gradu i svako će naći nešto za svoj ukus. Stadthuisplein ima mnogo barova, a u staroj luci se nalazi mnogo restorana. Popularna mesta za izlazak su Biergarten Rotterdam, Bar, BED, Bird Jazz Club, Cinema, Blender i mnogi drugi. U Roterdamu se nalazi i najbolji noćni klub na svetu, po izboru “Lonley planeta”, famozni De Witte Aap. Rotterdam je domaćin i mnogim slavnim festivalima. Tako se ovde odvija međunarodni festival filma, De Parade, Metropoli Festival, North Sea Jazz Festival, Boothstock festival i trodnevni Rotterdam Unlimited city event.

Bicikli
Holandija je poznata po velikom broju biciklista i ima preko 20.000 kilometara staza. Vožnja bicikla u Roterdamu je izuzetno sigurna, pošto je većina biciklističkih staza odvojena od puteva. Na svakom koraku možete iznajmiti bicikl, a čak postoji i podzemna garaža za bicikle koja može primiti 3.800 bicikala.

Povezanost
Roterdam se nalazi sat vožnje od Amsterdama, sat vožnje od Brisela i 2,5 sata vožnje od Pariza. Njegova povezanost čini ga pravim gradom za istraživanje Evrope jer za svega nekoliko sati možete biti u bilo kom delu, bilo da se odlučite na voz ili avion.

Parkovi
Roterdam ima i prekrasne parkove. Het Park je najverojatnije najbolji izbor pošto se nalazi ispod Euromasta. Ovaj park ima nekoliko restorana, fontane i crkvu. Drugi park je Kralingse Plas koji je više mirniji i spokojniji park za porodični odmor u prirodi.

Kupovina
Ako volite šoping – Roterdam je pravo mesto za vas. Od H&M-a do Diora, nema toga brenda koji nema svoju prodavnicu u ovom gradu. Zanimljivo je da su radnje otvorene cele nedelje, uključujući i nedelju, sve do 21 sat. (dnevnik.hr)