Generalni sekretar Svetske turističke organizacije UNWTO Taleb Rifai pozvao je turiste da nastave da posećuju destinacije i kapacitete koji su još u funkciji u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, jer to može ubrzati obnovu ovih područja.

Tara (foto: D. Bosnić)

“Naše misli u ovom teškom trenutku su sa narodima Srbije, BiH”, izjavio je Rifai, izražavajući duboku ožalošćenost povodom razarajućih poplava, koje su zahvatile ovaj deo Evrope.

U Svetskoj turističkoj organizaciji naglašavaju da su uvereni da će se ovi krajevi oporaviti od tragičnih nedaća koje su ih zadesile, i izrazili spremnost da pomognu nadležnim organima u svakom programu koji se odnosi na oporavak turizma, kako bi on nastavio da napreduje i doprinese budućem društveno-ekonomskom razvoju regiona.

Zaposleni u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), po ličnoj odluci u znak solidarnosti sa stanovništvom, ugroženim velikim poplavama koje su izazvane obilnim padavinama i izlivanjem reka, izdvojili su sredstva u visini jednodnevne zarade, koja će biti plaćena na namenski račun Vlade Srbije za otklanjanje nastalih posledica.

TOS i turističke organizacije širom Srbije takođe su se pridružili i akciji prikupljanja humanitarne pomoći ugroženima od poplava koje su zadesile našu zemlju u proteklih nekoliko dana.

TOS je pozvao lokalne turističke organizacije, koje to do sada nisu učinile, da se povežu sa kriznim štabovima i Crvenim krstom na svojoj teritoriji kako bi pružile neophodnu pomoć i podršku.

Takođe svim predstavnicima turističke privrede upućen je poziv da nastave da šalju poruku o značaju turizma Srbije, kao jednog od pokretača oporavka delova ugroženih elementarnim nepogodama i kao one grane koja bitno utiče na sliku o Srbiji u svetu, na šta je ukazao i Rifai, šaljući reči podrške. (b92.net)