Hvar je jedno od najlepših ostrva na Jadranu i zasigurno ima neke od najlepših plaža u Evropi. Ipak, mnogi se slažu da se najlepši deo njegovog arhipelaga nalazi na Paklenim ostrvima.

Hvar je ostrvo sunca, lavande, palmi, agava i borova, vina i ruzmarina. Takođe ima pozorište, koje je jedno od najstarijih u Evropi, tvrđavu, barutanu, katedralu, Franjevački manastir i još mnogo znamenitosti. Noćni život leti na Hvaru je, po rečima mnogih, \"najbolji na Jadranu\". 

Žurke traju doslovno cele noći, a gosti mogu da posete brojna kulturnih dešavanja. Ljubitelji klasične muzike mogu da prisustvuju muzičkim noćima u Franjevačkom manastiru ili Ilirskim noćima u Katedrali.

Bioskop na otvorenom poznat kao \"Veneranda\" takođe je veoma popularan. Održava se mnogo i folklornih svečanosti širom grada, a možete poslušati i čuveni ansambl Galešnik.

Na svakom koraku možete kupiti suvenire, ali je mnogo bolje ako sa odmora ponesete tradicionalnu dalmatinsku pršutu. Svakako treba da probate i domaće vino.

Noću se izlazi u barove poput „Archie’s bar\", „Atelier, „Loco bar\", „Kofein\". Ako vam je do „ludog\" provoda, posetite klubove „Nutica\" i „Kiva\" i najbolji koktel bar u Hrvatskoj „Carpe Diem\".

Paklena ostrva
Najromantičniji turisti mogu da šetaju starim putem ka Brusju, sve do staze kojom se ide do astronomske opservatorije sa najboljom pozicijom u Evropi. Možete gledati kako sunce izlazi iznad pučine, dok se vrhovi ostrva pojavljuju iza oblaka.

Najpoznatija, Paklena ostrva nalaze se samo nekoliko nautičkih milja dalje i predstavljaju verovatno najlepše mesto u Hrvatskoj.

Paklena ostrva su grupa od 20 ostrva i grebena je čuveno mesto za ekskurzije i atraktivno odmaralište. Jedan od najlepših zaliva nalazi se na ostrvcu Klement, gde se nalaze i plaža, kao i marina Palmižana.

Plaža Palmižana zapravo predstavlja obalu zaliva na čijem dnu se nalazi sitan šljunak. Jedan deo ove plaže rezervisan je za nudiste, a u blizini ima mnogo prodavnica, barova i atraktivnih restorana.

Paklena ostrva su omiljeno odmaralište za mornare, a vole ih i nudisti, jer na ostrvu Jerolim postoji plaža namenjena njima. Do Paklenih ostrva potrebno je samo 20 minuta čamcem od Hvara, a osim u kupanju, moći ćete da uživate i u divnim egzotičnim biljkama, tirkiznom moru i prelepom pesku.

Jerolim 
Na ostrvu Jerolim koje je dobilo ime po crkvi iz 15. veka, nalazi se čuvena nudistička plaža opremljena tuševima i radnjama. Obavezno treba posetiti i restoran Jerolim.

Do plaže se dolazi čamcima iz luke na Hvaru, koji polaze na svakih pola sata od devet do 13 časova svakog dana. Povratak je organizovan u intervalu od 16 do 18 časova.

Stipanska
Jedna od najlepših plaža na Paklenim ostrvima upravo je nudistička plaža Stipanska, koja se nalazi na ostrvcu Marinkovac.

Plaža je opremljena tuševima i prodavnicama, a u blizini možete pronaći i odlične restorane sa najrazličitijim jelima. Do Stipanske morate ići taksi čamcem sa Hvara.

 

Izvor: b92.net; fotografije: flickr.com