Duhovne građevine ne moraju da se doživljavaju samo kao mesta koja imaju religijski značaj. Neke od njih su na tako zanimljivim mestima i toliko su prefinjeno oblikovane, da posetiocima zastaje dah kao da su se susreli sa nečim što uzvišava prirodu

Specijalizovani sajt za putovanja World, izdvojio je 10 manastira po kriterijumu lepote. Podignuti su na stenama ili pored mora, u slavu budizma ili hrišćanstva, ali ih izdvaja sklad, neobičnost, uzbuđenje koje se oseti kada se ugledaju

Manastir Tigrovo gnezdo (flickr/courtneyBolton)

Po globtroterima s oštrim okom i rafinmanom za retkost, najlepši manastir ima i najzvučnije ime: Tigrovo gnezdo. Na vrleti je, od 3120 nadmorskih metara, a božanstvo Padmasanbhava doleteo je do tog mesta na leđima tigra. Tako se po legendi stiže do ovog manastira u Butanu. U stvarnosti se zajaši mazga ili se dobro podbiju tabani da bi se popelo na greben koji sa svojih odsečnih 700 metara visi nad dolinom Paro.

Manastir Gregorian na Svetoj Gori izdvaja najorganizovanije opštežiće, kenobitnost. U njemu skladno živi 70 monaha. Nalazi se na obali mora, ispod planine Atos. Prostorije manastira su brojne, ima tu i kelija, na stotine, i kapela. U jednoj su izložene mošti patrijarha Carigradskog Svetog Nifona.

Pre dve hiljade godina Džumbulagang je bio prva palata u Tibetu i jedna od prvih građevina od čvrstog materijala. Uništen je u vreme Kineske kulturne revolucije, a uspešno je obnovljen 1980. godine. Na muralima manastira je prikazana istorija Tibeta.

Madona del Saso (flickr/crazbabe21)

Madona del Saso se nalazi iznad Lokarna, na mestu gde ima najviše sunčanih sati u celoj Švajcarskoj. Manastir je podignut u čast Device Marije, 1480. godine. Danas je muzej s ogromnom kolekcijom.

Sveto mesto na sojenicima, Ngapečaung u Burmi, izdignuto je od tla jer se to ostrvce često plavi. Sazidano je 1850. godine. Dom je mnogim Budama i mačkama koje vežbaju da se protinju kroz obruč.

Manastir Gradac

Među najlepšima manastirima je i jedan srpski. I to ne neki od poznatijih – već Gradac! Zašto Gradac? Globtroterima se ovo naše zdanje iz 13. veka dopalo zbog ukrštanja stilova. Gotski elementi se provlače kroz autentičnu Rašku školu. Što nije slučajno urađeno. Gradac je svedočanstvo u kamenu o vladarskom braku kojim se srednjevekovna Srbija spajala sa zapadnom Evropom.

Naravno da je Meteorima, „lebdećim manastirima\" mesto u svakom izboru. To je grupa od šest manastira koji su sazidani uz pomoć kanapa i čekrka, na vrhovima glatkih stena.

Oltar od zlata i položaj na planini Montserat, preporučuju manastir Device od Montserata, koji se nalazi u Kataloniji.

Zapamtite – ako nekada pođete u Popa Taungakalat svetilište u Burmi, ponesite dosta hrane. Tražiće je gladni monasi. Duž 777 stepenica kojima se penje do ulaza u manstir, pred kojim je obavezno izuvanje i skidanje čarapa. Ukoliko nemate višak hrane, računajte da će vam monasi ukrasti torbu. To je čest slučaj. Statue 37 Mahagiri Duhova ovu krađu će mirno posmatrati, jer nije greh kada gladan krade hranu.

Plavi manastir na Dnjepru, u Kijevu, obnovljen je 1999. godine. Srušen je 1934, u Sovjetskom naletništvu. Obnovljena mu je i prozračna, nebeska boja zidova i zlatne kupole.

Izvor: Politika.rs; autor: Nenad Novak Stefanović