Hrvatski arhitekt sa stalnim prebivalištem u Londonu, Ademir Volić, ekskluzivno za Jutarnji list predstavlja novu turističku atrakciju na Pelješcu, vrijednu 70 milijuna eura

 

 

Hrvatski arhitekt sa stalnim prebivalištem u Londonu, Ademir Volić, ekskluzivno za Jutarnji list predstavlja novu turističku atrakciju na Pelješcu, vrijednu 70 milijuna eura.

Spajanje domaće fascinacije jadranskom obalom i međunarodnih iskustava nerijetko rezultira nesvakidašnjim projektima. Dokaz je novi arhitektonski projekt Bili dvori, koji premijerno za Jutarnji list predstavlja londonski arhitekt Ademir Volić. Nedovršeno od 80-ih

Zajedno s kolegom Igorom Franićem idejni je začetnik turističkog resorta Bili dvori na Pelješcu. Nekima poznati kao nedovršena skupina apartmana iz 80-ih, najavljeni projekt je zamišljen kao nova adresa svjetskih bogataša.

– Naš je cilj stvoriti mjesto koje bi imalo zadatak odraditi konkretnu sinkronizaciju šest vitalnih otoka koji su već poznati svijetu – najavio je A. Volić. Radi u uredu Zahe Hadid

U London se iz rodnoga Dubrovnika i Sarajeva u kojemu je odrastao preselio sredinom 80-ih, nakon čega je cijelo desetljeće radio u vodećim arhitektonskim uredima britanske prijestolnice, poput studija svjetski poznate arhitektice Zahe Hadid. Ponovni susret s kolegom Igorom Franićem, zagrebačkim arhitektom koji je godinama radio u Londonu, rezultirao je idejom koja je na početku djelovala kao utopija, no uskoro je prešla u realizaciju ozbiljnog projekta.

Bili dvori su turistički resort koji se sastoji od vila, stanova, hotela sa 70-ak soba, marine sa 120 vezova, teniskih terena, restorana, barova, spa i wellness centra. Luksuz je osobina svih sadržaja – hotel je zamišljen kao butik-hotel sa šest zvjezdica, što je potpuna novost u ovom dijelu svijeta. U vrijeme kada cijeli svijet bruji o nedostatku novca, Volić se ne da obeshrabriti.

– Apsolutno je pravi trenutak jer nema se više vremena da bi ga se gubilo. Treba promovirati razvoj nautičkog turizma koji realno postoji, ali je ograničen nedostatkom popratnih sadržaja – naveo je arhitekt.

Lokacija Bilih dvora, Lovište na Pelješcu, danas je malo ribarsko mjesto. Ekipa je naslijedila stari projekt koji je bio planiran za domaće tržište u vrijeme kad je započet, krajem 80-ih godina. Trendovi u turizmu su se promijenili i Volić smatra da se na toj lokaciji može raditi hiperekskluzivni resort. Mnogi pomalo ironično gledaju na spomen ambicioznih turističkih projekata u Hrvatskoj, no Volić objašnjava: – Neki su projekti u startu bili preambiciozni. Naš se prostire na šest hektara i sasvim je realan. Arhitekti pokretači ulaganja

On vjeruje da se potpuna realizacija Bilih dvora može očekivati tijekom tri godine. Kao osoba koja razumije kako funkcioniraju obje strane, hrvatska i međunarodna, istodobno je optimističan i realan.

– Ekskluzivni turizam nije moguće ostvariti samo temeljem onoga što već imamo, a to su prekrasno more i priroda, nego moramo još mnogo toga učitniti radi promoviranja takve ideje. Krajnje je vrijeme da ta činjenica konačno postane jasno definirana – objasnio je.

Poslovni koncept je jedinstven jer je vođen specifičnim modelom: osim što je jedan od idejnih začetnika i arhitekt, Ademir Volić je, zajedno s partnerskom londonskom tvrtkom Dal Riva, organizator sufinanciranja projekta, marketinških aktivnosti i prodajne procedure. Investicija vrijedna 70 milijuna eura bit će organizirana kao joint venture između hrvatske tvrtke Bili dvori i inozemnog ulagača.

Jedan od doprinosa ovakvog projekta je oživljavanje kraja jer podrazumijeva minimalno 200 radnih mjesta i veliku potrebu za lokalnim prehrambenim proizvodima i sadržajima.

Volić ističe da već 23 godine ljetuje na Pelješcu i dugo razmišlja o nečemu čime bi dao svoj pečat kraju čije ga prirodne ljepote fasciniraju.- Bili dvori su međunarodni projekt s lokalnim karakterom. Želimo stvoriti epicentar lokalnih proizvoda, vinarstva, ulja i otočne atmosfere – zaključio je Volić. JADRAN JE PREVRIJEDAN ZA APARTMANE

Iako je Volić duboko uvjeren da je Jadran prevrijedan za gradnju klasičnih hotela i turističkih lanaca, neizbježno je da će se pojaviti oni koji osuđuju svaki oblik apartmanizacije i izgradnje poluotoka obilježenog prirodnim ljepotama.

– Pojam apartmanizacije se već dulje vrijeme koristi isključivo u negativnom kontekstu i, nažalost, u pogrešne svrhe. Sasvim je jasno da se radi o iracionalnom strahu od nepoznatog. Treba shvatiti da ispada da mi želimo privući što više ekskluzivnih gostiju, i to u doba globalne krize, što nije nimalo jednostavan posao, tako da što im želimo graditi apartmane? Takav stav ne može biti vizija ni koncepcija bilo kakve budućnosti – komentirao je Volić.

Pritom smatra da se dio obale koji je već \"apartmaniziran\" ne kritizira dovoljno često.

– Time se treba ozbiljno baviti i mogao bih identificirati znatan broj lokaliteta koje bi bilo nužno reapartmanizirati – dodao je Volić.

Izvor: Jutarnjil.hr,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA